Pensiune turistica cu bani europeni


Microintreprinderile si persoanele fizice (neinregistrate ca agenti economici) pot sa beneficieze de o finantare europeana de pana la 200.000 de euro pentru constructia unei pensiuni in mediul rural. Banii europeni se pot obtine pentru dezvoltarea unei pensiuni rurale (agroturistice) cu maximum 15 camere, iar suprafata minima de teren aferenta proiectului trebuie sa fie de 1.000 mp. Beneficiarul trebuie sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze investitia sau dreptul de folosinta pe o perioada de cel putin putin zece ani.

„Valoarea estimata pentru o pensiune de zece camere depinde foarte mult de modul in care este construita, de zona, materiale si dotari folosite, gradul de confort, dependinte, facilitati (ex. teren de tenis, barci). Estimativ, o astfel de investitie poate fi facuta cu sume intre 200.000 si 600.000 euro”, spune Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.

Firma care cere finantare poate fi nou infiintata, nefiind necesar un istoric al activitatii, in timp ce persoanele fizice care depun un proiect trebuie sa se angajeze ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere. Una dintre conditii este ca microintreprinderile, atat cele existente cat si cele nou infiintate sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural.

UE finanteaza constructia de pensiuni cu 50% din cheltuielile eligibile care sunt prevazute in ghidul solicitantului, dar nu mai mult de 200.000 de euro. Restul cheltuielilor sunt suportate de beneficiar.

Pensiunea nu poate fi construita decat intr-o comuna cu potential turistic, dar care nu a fost inca dezvoltata. Pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP – www.apdrp.ro ) este afisata la anexa 10 a Masurii 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”, lista comunelor cu potential turistic.

Bugetul alocat pentru acest an pentru cei care doresc sa ia fonduri europene pentru dezvoltarea unei pensiuni este de 136 mil. euro, iar data estimativa incepand de la care se vor putea depune dosare la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) al judetului unde are loc implementarea proiectului este de 1 iulie.

Cine poate aplica

  • Proiectul nu trebuie sa fi fost demarat inainte de semnarea contractului de finantare
  • Poti sa iei maximum 200.000 de euro de la UE
  • Banii pot fi obtinuti pentru constructia unei pensiuni rurale cu maximum 15 camere
  • Suprafata minima de teren aferenta proiectului trebuie sa fie de 1.000 mp
  • Valoarea totala a investitiei poate ajunge la 600.000 de euro
  • Cererile de finantare se depun la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) al judetului unde are loc implementarea proiectului

Sursa: ZF.ro

Reclame

Un gând despre “Pensiune turistica cu bani europeni

  1. buna! am 22 d ani si vreau sa beneficiez de un fond european pt construirea unei pensiuni agroturistice intr-o zona de munte, in apropiere de sarmisegetusa regia, jud hunedoara. problema mea este ca nu stiu ce anume trebuie sa fac, idei am, dar bani nu. am idei multe si cu siguranta ar iesi ceva foarte frumos, dar nu am p cineva care sa ma indrume. daca aveti cunostinte despre acest lucru, despre accesarea de fonduri va rog sa-mi spuneti si mie. multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s