Alocatii europene


Lucrati legal in strainatate? Atunci ar trebui sa va intereseze acest aspect : copii Dumneavoastra trebuie sa primeasca alocatii suplimentare de la statele in care lucrati.

Alocatiile „europene” reprezinta o forma de prestatii familiale care au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru salariatii si lucratorii independenti si membrii familiilor acestora, care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene si desfasoara o activitate salariala sau independenta in unul dintre aceste state.

Aceste „alocatii” se acorda pentru copiii avuti in ingrijire, ca si alocatiile care se acorda Romania. Diferenta consta in faptul ca, urmare a desfasurarii unei activitati salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, aceasta alocatie poate avea un cuantum mai mare (in majoritatea cazurilor). Acest cuantum depinde de legislatia statului respectiv.

De aceste alocatii pot beneficia copiii ai caror parinti lucreaza legal pe teritoriul Uniunii Europene.

Indiferent de statul membru de resedinta al lucratorului migrant si al membrilor familiei sale, acesta are dreptul la prestatii din statul in care isi desfasoara activitatea (art. 73 din Regulamentul 1408/71). Parintii vor beneficia de prestatiile oferite de un singur stat, eventual primind o diferenta de la institutia competenta din statul care acorda prestatii mai mari.

Cuantumul acestor alocatii difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei existente in tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.

Care este procedura necesara pentru a primi alocatia? 

Cine poate demara procedura?

Unde trebuie sa ma adresez?

In cat timp intru in posesia alocatiei?

Exemplificarea regulilor pentru stabilirea statului competent cu acordarea prestatiilor familiale

Principalele reglementari ale Regulamentului 1408/71

 

Documente utile

Formularul E411

Model completat al formularului E411

Datele de contact ale agentiilor judetene pentru prestatii sociale

Ghid practic pentru parinti pentru accesarea „alocatiilor europene”

Reclame

8 gânduri despre “Alocatii europene

    • Stimata Doamna, sunt multe lucruri ce ma deranjeaza..inclusiv aceste aspecte..mi-as fi dorit sa public doar lucruri specializate pe domeniul blogului , dar capitalismul e inca departe de noi prin aceste locuri..nu pentru ca nu am avea capacitatile necesare pentru asimilarea lui , ci pentru ca sunt atat de multe aspecte in care oamenii asteapta sa cada de la altii…In esenta, nu condamn initiativa asta..de preferat ar fi ca parintii sa aiba langa ei copii , acolo unde muncesc si contributia statului sa fie minima..dar realitatea contrazice dorintele mele.
      De laudat inca o data demersul Dumneavostra privind scoala acasa.
      Toate bune.

    • ok iertare pentru continuarea cercului vicios..nu ma pot gandi deloc la concepte cand vad ce e in jurul meu..si credeti-ma ca in Romania reala nu e ca la televizor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s