Instrumentul european de microfinanţare Progress


99% din companiile europene nou înfiinţate (start-up-uri) sunt întreprinderi mici sau microîntreprinderi. O treime din ele au fost fondate de persoane care nu aveau un loc de muncă. Microfinanţarea este o modalitate importantă de a stimula activităţile independente şi crearea de microîntreprinderi, jucând un rol esenţial în promovarea incluziunii sociale. Dat fiind faptul că, în prezent, oferta de credite este redusă, Comisia Europeană lansează un nou instrument european de microfinanţare, destinat să faciliteze accesul la fonduri celor care doresc să înfiinţeze o întreprindere sau să-şi extindă activitatea şi care întâmpină dificultăţi în a obţine un împrumut bancar.

Se aşteaptă ca bugetul iniţial de 100 de milioane de euro alocat microcreditelor, să fie majorat la 500 de milioane de euro. La această iniţiativă va contribui şi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI). Astfel, se estimează că, într-un interval de opt ani, ar putea fi acordate circa 45 000 de împrumuturi.

Cum funcţionează?

Instrumentul Progress nu oferă direct finanţare antreprenorilor, ci permite instituţiilor financiare să ofere mai uşor împrumuturi ţărilor UE. Acest lucru poate fi realizat în două moduri: prin acordarea de garanţii furnizorilor de microfinanţare, împărţind cu aceştia riscul de pierdere şi prin consolidarea capacităţii de finanţare punându-le la dispoziţie alte produse financiare (ex. împrumuturi şi participare la capital).

În ceea ce priveşte garanţiile, Fondul european de investiţii (FEI), prin care Comisia gestionează instrumentul Progress, a publicat o cerere de exprimare a interesului (în Jurnalul Oficial al UE şi pe site-ul FEI) care se adresează furnizorilor de microfinanţare interesaţi. Unul dintre criteriile de selecţie este respectarea de către aplicanţi a cerinţelor bancare standard şi experienţa în domeniul microfinanţării.

În ceea ce priveşte produsele financiare, există un fond de investiţii special care oferă instituţilor furnizoare de microfinanţare împrumuturi şi participare la capital, permiţându-le acestora să-şi intensifice activitatea de creditare a antreprenorilor (viitori). Acest fond este finanţat de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii.

Cum se poate depune o cerere de microfinanţare?

Pentru mai multe informaţii, (viitorii) antreprenori sau întreprinderile cu mai puţin de 10 angajaţi care doresc să obţină un microcredit (ex. un împrumut sub 25 000 de euro) se pot adresa unui furnizor de microcredit din ţara sa care a fost selectat ca intermediar de către Fondul european de investiţii. Consultaţi lista intermediarilor pe site-ul FEI.

Informaţii suplimentare pentru instituţiile de microfinanţare care doresc să devină intermediari pentru instrumentul Progress:

Sa speram sa „strategii” din administratia romaneasca, vor fi in stare sa implementeze Proiectul denumit impropriu Starter (despre care ati mai gasit informatii pe aici) legat de acest instrument de microfinantare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s