„Fostering Artistic Practices”


Concurs de proiecte în domeniul artelor vizuale pentru anul 2011 la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia – Termen limita 31.01.2010

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia anunţă organizarea unui concurs de proiecte pentru anul 2011 în domeniul artelor vizuale. Proiectele sunt destinate celor două spaţii expoziţionale proprii, Noua Galerie şi Mica Galerie. Concursul face parte din strategia în domeniul artelor vizuale a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, având ca temă în anul 2011 „Fostering Artistic Practices” („Încurajarea practicilor artistice”). Principalul obiectiv al strategiei este de a oferi artiştilor vizuali oportunitatea de a înţelege şi de a interacţiona cu profilul specific şi cu patrimoniul institutului.

I. Preambul

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (numit în cele ce urmează IRCCU Veneţia), în conformitate cu prevederile art.3 lit. j din Legea nr.356/2003, organizează concursul de proiecte pentru proiectele din anul 2011 în domeniul artelor vizuale.

II. Tema

Tema strategiei IRCCU Veneţia în domeniul artelor vizuale pentru anul 2011 va fi „Fostering Artistic Practices“ („Încurajarea practicilor artistice”).

 
III. Concept

Scopul strategiei IRCCU Veneţia în domeniul artelor vizuale, precum şi al organizării prezentului concurs este de a oferi artiştilor vizuali oportunitatea de a înţelege/interacţiona cu profilul specific şi cu patrimoniul IRCCU Veneţia (situarea sa în peisajul cultural al oraşului, rolul său în cercetarea umanistică, istoria, documentele sale, colecţia sa de artă etc.).
Definirea obiectivului a plecat de la constatarea că practicile artistice contemporane sunt tot mai mult focalizate asupra istoriei (recente sau nu, private sau colective), rescrierea acesteia dintr-o perspectivă insolită, asupra arhivei ca substanţă/material a/al creaţiei, asupra documentului cândva rătăcit sau doar inert, aflat în suspans.
Candidaţii vor trebui să acorde proiectului propus semnificaţia unei expoziţii şi nu aceea de simplă documentare/publicare.
Astfel, intenţia IRCCU Veneţia este de a oferi autorilor câştigători nu atât o direcţie tematică, ci un cadru metodologic de lucru, favorizând practica artistică.
Concursul este adresat autorilor din variatele domenii ale artelor vizuale, care pot propune acţiuni/gesturi/răspunsuri creative care să fructifice limbaje şi strategii proprii ştiinţelor umane (sociologia, antropologia, istoria etc.).

IV. Juriul

Se va constitui un juriu care va stabili o temă anuală a concursului de proiecte în domeniul artelor vizuale la IRCCU Veneţia. Juriul se va întruni la Veneţia după depunerea candidaturilor pentru evaluarea şi selecţia proiectelor câştigătoare. Acesta este constituit dintr-un număr impar de membri, desemnaţi prin ordin al Preşedintelui Institutului Cultural Român la propunerea IRCCU Veneţia.
Membrii juriului vor fi specialişti din domeniul artelor vizuale, care nu au calitatea de angajaţi ai Institutului Cultural Român, cu excepţia reprezentantului IRCCU Veneţia, care va acorda punctaj doar pentru fezabilitatea proiectelor.

V. Criterii de selecţieCriteriile de selecţie ale juriului vor fi următoarele:
1. încadrarea în tema şi conceptul indicate de juriu:
2. fundamentarea proiectului;
3. fezabilitatea proiectului (posibilitatea de realizare practică şi încadrarea în bugetul estimat; raportul între costurile estimate şi rezultatele aşteptate; relevanţa/oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului);

Toate detaliile AICI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s